Minimalizujeme svoj potravinový odpad

Efektívne objednávkové procesy a vysoký odpredaj

Snažíme sa objednávať veľmi presne. Aj preto sa môže stať, že večer pred zatvorením bude tvoje obľúbené pečivo vypredané, pretože správanie zákazníkov nikdy nevieme odhadnúť na 100 %. Napriek tomu je našou prioritou, aby si u nás mohol nakúpiť to, čo potrebuješ. V dôsledku týchto opatrení vyhadzujeme minimálne množstvo potravín vhodných na ľudskú spotrebu.

Zľavy na potraviny pred uplynutím lehoty spotreby

Každý deň naši zamestnanci v predajniach kontrolujú, či sa na pultoch nenachádzajú nejaké produkty tesne pred uplynutím lehoty ich spotreby. Ak áno, oddeľujeme ich od ostatných produktov a ponúkame vo výpredajových rohoch s 30 % zľavou. Takto zlacnený tovar predávame až do 1 dňa pred dátumom spotreby.

Vzdelávanie zákazníka

Ako člen Slovenskej aliancie moderného obchodu sa angažujeme v projekte NEPLYTVAJ –SPOTREBUJ. Jeho cieľom je informovať a vzdelávať širokú verejnosť o danej problematike, ako aj otvoriť celospoločenskú diskusiu na tému efektívnejšieho zaobchádzania s potravinami.

Darovanie potravín

Po vzájomnej dohode sme časť nepredaných potravín darovali aj Potravinovej banke Slovenska (PBS), ktorá ich potom rozdeľuje sociálne slabším skupinám obyvateľov Slovenska. PBS pritom dostáva len tie potraviny, ktoré spĺňajú všetky bezpečnostné a hygienické kritériá.

Bioplynové stanice

Ani potraviny, ktoré sa nemôžu skonzumovať či darovať nekončia medzi odpadkami. Potraviny typu ovocie, zelenina, vedľajší živočíšny produkt a pečivo vraciame do svojich logistických centier, kde sa sústreďujú do veľkokapacitných kontajnerov a potom odvážajú do bioplynových staníc, kde vyrábajú elektrickú energiu dodávanú do siete. V roku 2017 v týchto staniciach skončilo 4 349 ton ovocia a zeleniny, 389 ton vedľajších živočíšnych produktov a 1 107 ton pečiva.